Pénzügyi stabilitás a moratórium után? Lehetséges.

investment-3247252_1920
2021.07.30.
Szerző: Kovács Tímea

2021. szeptember 30. fontos dátum lesz sokaknak, hiszen véget ér az a nyugalmas időszak, amikor nem volt kötelező a szerződés szerinti tőke- és kamatfizetési kötelezettségnek eleget tenni, mármint azon társaságoknak, amelyek éltek a Kormány által – jelenlegi tudásunk szerint 2021. szeptember 30-án véget érő – biztosított fizetési moratóriummal.

Amely vállalkozást nem roppantotta meg túlságosan pénzügyileg a pandémia, az prudens döntést hozhatott azzal, ha kilépett a moratóriumból, azaz a moratórium alatt is vállalta a kamat- és tőkefizetési kötelezettségei teljesítését az eredeti szerződés szerint.

De vajon milyen jövő elé néznek azok, akik maradtak a moratóriumban, és így próbálták túlélni a pandémia okozta bevételkiesésüket?

Első lépésként a végdátumot követően megkapják a bankjuktól az elszámolást, melyből láthatóvá kell, hogy váljon, hogy a moratórium alatt felhalmozott kamatok a hátralévő futamidőben évente egyenletesen elosztásra kerültek; valamint – tekintettel arra, hogy a havi törlesztő részletek nem lehetnek magasabbak, mint a moratórium időszakát megelőzően – mennyivel hosszabbodott meg a hiteleik lejárata.

Vállalati hitelek esetében mindenképp érdemes átvilágítani a vállalkozás finanszírozási struktúráját, bevételi- és költségszerkezetét, a rövid- és hosszú lejáratú forrásokat a társaság tartós- és forgóeszközeinek arányához igazítani, a magas árazású hiteleket refinanszíroztatni, a problémás hitelt restrukturálni.

Amennyiben közép- vagy akár hosszú lejáratú projekthitel szerződésnek vagyunk a szereplője akár adósként, kezesként, szponzorként és/vagy tulajdonosként, úgy célszerű mielőbb megvizsgálnunk a bevételt biztosító szerződéseinket; az így aktualizált pénzügyi modellünk alapján a szerződésben előírt mutatók teljesülését, dönteni az ingatlan friss értékbecsléséről, bevételi- és adott esetben a kiadási/üzemeltetési szerződések újratárgyalásáról, újak megkötéséről, esetleges forrásbevonásról.

Készüljünk fel már most a lehetséges szcenáriókkal, orvoslásokkal, mielőtt a bankunk jelentkezik a szerződésszegési események beálltával!